Odpowiem tylko na ostatnie pytanie, bo sam o softach wiem tylko z poradników... Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że cała pamięć telefonu zostanie usunięta, dostaniesz nowy system. Wszelkie smsy, aplikacje z pamięci telefonu itp. zostaną utracone.