Jak wycofać autoryzację komputerów, do których nie mamy już dostępu?
Jak dobrze wiemy iPhone'a możemy mieć zsynchronizowanego z 5 komputerami autoryzowanymi. Autoryzację włączamy w Sklep -> Autoryzuj komputer. Jednak możemy komputer sprzedać, nie cofając autoryzacji. Liczba zaczyna nam maleć.
Jeśli osiągniemy limit pięciu komputerów to mamy dwa wyjścia:
- jeżeli ktoś lubi podróżować, może iść/pojechać do któregoś z autoryzowanych wcześniej komputerów, zawracać gospodarzowi głowę błahostką, poszperać w jego kompie, znaleźć iTunesa i Sklep -> Wycofaj autoryzację,
- albo wchodzimy do iTunes Store, klikamy nasz login w prawym górnym rogu iTunes podajemy hasło i "Pokaż konto" . W informacjach o koncie mamy "Apple ID", "Billind Adress" itd. oraz "Liczbę autoryzowanych komputerów" (Computer Authorizations). Jeśli liczba autoryzowanych komputerów będzie równa 5, to obok liczby autoryzowanych komputerów pojawi się nowy przycisk "Wycofaj autoryzację wszystkich" (Deauthorize All). Po naciśnięciu tego przyciska i potwierdzeniu operacji liczba autoryzowanych komputerów wyniesie zero. Więc trzeba pamiętać o ponownej autoryzacji tego na którym przeprowadzaliśmy "Deautoryzację", oraz innych komputerów których używaliśmy wraz z naszym iPhone'm, iPod'em.